Els joves del Casal d’estiu de Calafell creen un rap contra el racisme
L’objectiu de la cançó, enregistrada a Calafell Ràdio, és denunciar els microracismes i educar en la igualtat
Una trentena de joves del Casal Jove d’estiu de Calafell ha creat una cançó de rap en contra del racisme. L’han titulat Microrapcista. L’objectiu de la cançó és “conscienciar als joves del casal sobre les diferències racistes que hi ha a Calafell i de la poca tolerància que hi ha envers a elles. Entre tots hem de canviar aquesta perspectiva perquè, al cap i a la fi, som tots iguals”, afirma el raper i col·laborador del projecte, Edu Amat.
La peça musical denuncia els comportaments racistes i anima a la societat a reflexionar i analitzar el món dels prejudicis i dels estereotips. La tornada del rap diu Todo comenzó discriminando a los nuevos, creando esterotipos que causan dolor. No te lo tomes como un simple juego, no tengas miedo, échale valor.
Des del programa “Festiu!” del casal d’estiu, els joves treballen setmanalment temes que no es solen parlar als centres escolars com el voluntariat, el feminisme, l’esforç i l’autosuperació. El projecte final d’aquesta setmana ha consistit en crear un rap i un videoclip a favor de la igualtat.
“Creiem que el racisme és un tema molt important a treballar perquè diàriament s’observen molts actes racistes als carrers. Al casal ens hem centrat en els microracismes que són petits actes racistes que a vegades queden normalitzats i els trobem correctes, però que en realitat no ho són”, explica en Pau Marcé, responsable del casal d’estiu.
‘És una eina que empodera molt els joves’
Els adolescents del casal han decidit utilitzar una base de rap per acompanyar el missatge de la cançó. “Fer servir el rap està molt bé perquè és una eina que empodera molt als joves i que els dóna la facilitat de transmetre un missatge constructiu”, assegura l’Edu Amat. La cançó ha estat enregistrada a Calafell Ràdio. Quant al videoclip, la idea inicial era fer un lipdub, però per falta de temps els organitzadors del casal van decidir intentar crear el pitjor videoclip de la història. Ha estat una experiència engrescadora pels joves, com expliquen ells mateixos:
Núria Vidal: “Crec que crear aquesta cançó és una molt bona manera de poder conscienciar a tothom que l’escolti contra el racisme perquè avui dia encara hi ha molts microracismes i molta discriminació per part de molta gent. Creant el rap ens hem divertit i hem après.”
Iván Redondo: “La cançó intenta ajudar a entendre que tots tenim els mateixos drets i que ningú hauria de menysprear als demés.”
Links:
Un moment de la gravació de la cançó als estudis de Calafell Ràdio