Filtrar la sorra per no deixar rastre dels residus
L'Ajuntament posa en marxa la campanya per netejar de burilles i plàstics les platges. S’obsequia als voluntaris amb un refresc.
L’Ajuntament de Calafell ha iniciat aquest dissabte, 5 de juliol, la campanya #Filtralasorra, #Nodeixisrastre amb la intenció de sensibilitzar els banyistes sobre la gran quantitat de burilles i plàstics que llencem a la sorra. Per agrair-los la participació, s’obsequiarà els voluntaris amb un refresc a la guingueta més propera on es faci l’activitat.
El projecte es realitzarà al voltant d’alguna de les guinguetes durant tots els dissabtes de juliol i d’agost, d’onze a una del migdia. “La intenció és anar a la platja i intervenir amb els usuaris i banyistes perquè participin i col·laborin en la recollida de cigarretes i de microplàstics”, ha explicat aquest dissabte l’educadora mediambiental de l’Ajuntament, Maria Batet.
Per filtrar la sorra, s’entregarà als voluntaris ampolles d’aigua reutilitzades que hauran d’omplir per la meitat amb aquest tipus de residus. Un cop feta la tasca, els participants es podran adreçar a les guinguetes per gaudir de la seva beguda. Per incentivar el projecte i per conscienciar la gent sobre la quantitat de burilles i de microplàstics que hi ha a la sorra, els residus recollits es col·locaran en un tub transparent.
A diferència de les anteriors campanyes, aquest any, l’Ajuntament ha decidit centrar-se en les burilles i els microplàstics perquè en ser de reduïdes dimensions, són els tipus de residus que més costa eliminar de les platges. Aquestes restes generen efectes nocius sobre la flora i la fauna marina i, en conseqüència, sobre els humans. “Intentem conscienciar de que una cigarreta pot trigar en degradar-se fins a 10 anys i pot arribar a contaminar 8 litres d’aigua”, ha afegit Maria Batet.
Cridar l’atenció dels banyistes
Com a novetat, en aquesta campanya, l’Ajuntament ha contractat el grup de teatre calafellenc La Porta de Fusta per visibilitzar el projecte. L’equip porta una vestimenta creativa per cridar l’atenció dels banyistes i per promoure la seva participació en la recollida. “La nostra tasca és animar a la gent a que la platja estigui neta, conscienciar i fer-ho des d’un punt divertit, de joc”, ha afirmat Paloma Moreno, una de les responsables de l’entitat.
En menys de tres minuts la Maria ha omplert mitja ampolla de burilles i de microplàstics. “Trobo molt malament que la gent tiri les coses i embruti”, ha expressat aquesta voluntària. També ha destacat la necessitat de la implicació de la gent per cuidar i respectar les platges.
A part d’aquesta iniciativa, l’Ajuntament ha creat altres campanyes de sensibilització que es troben als mòduls multiserveis de lavabos i dutxes situats a la platja, com per exemple, la de l’ús de cremes solars biodegradables.
D’altra banda, el proper 12 de juliol, d’ onze a dotze del migdia, es realitzarà un taller al Centre Cívic Cinema Iris sobre les espècies invasores al medi marí. També cada dijous del mes d’agost, es faran tallers especialitzats en matèria mediambiental.
El calendari de la campanya
Dissabte 6 de juliol
D’11 a 13 hores
Guingueta Hotel Miramar (Davant de l’hotel)
Dissabte 13 de juliol
D’11 a 13 hores
Guingueta l’Estany Blau (Carrer Carlos Barral)
Dissabte 20 de juliol
D’11 a 13 hores
Guingueta Mojito Blau (Plaça Mil·lenari)
Dissabte 27 de juliol
D’11 a 13 hores
Guingueta Playa Mágica (Carrer Vístula)
Dissabte 3 d’agost
D’11 a 13 hores
Guingueta Playeros (Carrer Loira)
Dissabte 10 d’agost
D’11 a 13 hores
Guingueta Love Beach (Carrer Miño)
Dissabte 17 d’agost
D’11 a 13 hores
Guingueta Hotel Miramar (Davant de l’hotel)
Dissabte 24 d’agost
D’11 a 13 hores
Guingueta l’Estany Blau (Carrer Carlos Barral)
Dissabte 31 d’agost
D’11 a 13 hores
Guingueta Mojito Blau (Plaça Mil·lenari)
Links:
Entrevistes amb Maria Batet, Paloma Moreno i una de les voluntàries
Notícies relacionades:
L’Ajuntament engegarà una campanya per reduir els residus a les platges