Setmana de participació ciutadana per modificar el ROM
L’Ajuntament de Calafell realitza aquest dimarts, una sessió de participació ciutadana sobre la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). El ROM data de l’any 2000 i va actualitzar-se el 2004. Els grups que formen l’actual corporació van acordar fer una revisió a fons i han consensuat un esborrany, que s’ha aprovat al darrer ple. La voluntat de l’Ajuntament i de tots
L’Ajuntament de Calafell realitza aquest dimarts, una sessió de participació ciutadana sobre la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). El ROM data de l’any 2000 i va actualitzar-se el 2004.
Els grups que formen l’actual corporació van acordar fer una revisió a fons i han consensuat un esborrany, que s’ha aprovat al darrer ple.
La voluntat de l’Ajuntament i de tots els grups polítics és enriquir el text del reglament amb les aportacions ciutadanes abans d’aprovar-lo provisionalment i sotmetre’l a la informació pública.
Entre les novetats que introdueix la proposta de ROM, hi ha les següents:
–Es consagra una major col·legialitat dels processos decisoris de l’Ajuntament. Es restringeixen els poders personals de l’alcalde, tot transferint el màxim protagonisme resolutiu als òrgans col·legiats, sobretot el ple.
–Es facilita la feina dels grups polítics integrants de la Corporació, en particular l’accès a la informació i la tasca de control i fiscalització de l’oposició al govern.
–Es regulen torns i temps d’intervencions de forma més eficaç, per tal que les sessions plenàries siguin més àgils i, per tant, resultin més properes i accessibles a la ciutadania.
–Es garanteixen mecanismes de transparència i difusió de l’activitat municipal.
–Es reconeix formalment el dret de la ciutadania a intervenir oralment en els plens municipals, en un torn propi durant les sessions. Aquest dret venia exercint-se per costum, però sense una empara normativa, fet que facilitava canvis de criteri arbitraris sobre la seva aplicació. Aquest reconeixement és sense perjudici d’altres mecanismes i instruments de participació ciutadana.
–S’introdueix el dret dels ciutadans a presentar mocions, amb un mínim de signatures que hi donin suport.
–S’introdueix la tecnologia digital, per exemple amb l’ús de vídeoactes dels plens, per complir amb les normatives amb més agilitat i rapidesa, però sobretot per facilitar l’accès ciutadà a aquests continguts.
L’esborrany es publicarà a la web municipal (www.calafell.cat) perquè tothom el pugui consultar. També a la web i a les xarxes socials hi haurà un formulari d’enquesta que tothom podrà respondre. El dia 29 de març hi haurà una altra trobada específica amb les entitats i associacions locals i també oberta a la ciutadania, que se celebrarà el dia 29, a les dependències de Segur.
La sessió de participació d’aquest dimarts serà a les 19.30 a la sala de Plens de la Platja de Calafell, dependències municipals del carrer Sant Pere 27-29