Seguiment del Covid-19 a Calafell: Entrevista a Ramon Ferré
L'alcalde explica les mesures que s'estan adoptant al municipi degut a la crisi del Coronavirus
Calafell Ràdio: En quina situació es troba Calafell quasi dues setmanes després que es decretés l’estat d’alarma?
Ramon Ferré: La setmana passada vam establir tots els serveis mínims, mirant un per un a fons els contractes amb els tècnics municipals, fent els decrets i preparant la documentació. La idea era tenir cobert legalment el que s’estava fent en el carrer; a mesura que avançaven els dies anàvem veient quines feines eren les més necessàries i quines no. L’objectiu d’aquesta setmana és establir més llocs de teletreball, a casa dels treballadors i tècnics municipals per poder avançar i fer més feina. Estem mirant de programar les juntes de govern i els plens fins i tot per algun mitjà informàtic. També estem planificant com ha de ser la tornada i quines mesures hem de prendre de cara a la població per poder ajudar a paliar els efectes d’aquesta crisi a nivell social i econòmic.
Hem fet ja 120 denúncies a través de la Policia Local a diverses persones que han incomplert el decret de l’Estat de quedar-se a casa. També s’està treballant amb Benestar Social perquè aquest dimecres rebrem les targetes menjador de la Generalitat i les haurem de repartir. Són pràcticament 700 targetes que haurem de repartir en aquests dies, el que suposa un risc important per l’acumulació de gent. El que estem intentant és que sigui d’una manera més pausada, escalonada i que l’acumulació de gent no posi en risc la gent que ve a recollir-la.
La gent està complint amb molta mesura el confinament que hi ha decretat. Aquesta és una setmana clau a nivell d’evolució de contagis. Estem molt al damunt de si augmenta o afluixa la corba. Diumenge o dilluns tindrem dades i podrem veure quina és l’evolució d’aquesta corba i mirar si realment aquesta situació s’allarga encara més o ja comença a afluixar. Segur que la setmana vinent encara estarem amb una situació similar. El que volem sobretot aquesta setmana és que la gent es comporti i ens ajudi a disminuir aquesta corba de contagi perquè si no és així, en les properes setmanes podríem anar encara a pitjor.
CR: Quina valoració fa de les 120 denúncies interposades?
RF: Portem deu dies de confinament. 120 vol dir una mitjana de 12. Hem vist que el cap de setmana hi ha hagut més gent que ha sortit al carrer i que hi ha hagut més denúncies, entre setmana no són tan elevades. Demanem que la gent continuï confinada a casa i que ho facin no només ho facin per ells sinó per tots els demés que estem respectant aquest decret i intentant que aquest virus s’elimini i no produeixi més contagis i que faci també que els serveis sanitaris puguin atendre millor totes les persones.
CR: Com es durà a terme la distribució de les targetes moneder que substitueixen les beques menjador i que es repartiran aquest dimecres i dijous?
RF: Ho farem amb dues tandes diferents; no arriba a 200 persones per tanda. Ho farem al Pavelló Joan Ortoll, amb cinc taules. Totes les persones que hi haurà estaran ben protegides, amb mascareta, bates, guants, gel desinfectant. I amb una taula més de separació entre la persona que dóna les targetes i la que les rep. Ho farem d’una manera molt espaiada. Protecció Civil i Policia Local ens ajudaran a que no s’acumuli gent a les cues, que la gent es mantingui dins dels cotxes en l’aparcament. I aquells que vagin arribant a peu ho puguin fer d’una manera ordenada i respectant les distàncies de separació. La setmana passada vam elaborar un protocol per fer el repartiment evitant cap mena de risc.
CR: Coneixeu la data concreta sobre quin dia arribaran més mascaretes? Des de l’ABS de Calafell afirmaven que seria durant aquesta setmana.
RF: Estic en contacte amb la màxima persona responsable de Santa Tecla que em va informant de tota l’evolució de la situació. Ara estem poguent cobrir les necessitats de llits i de protecció. El material va arribant, no hi ha cap mena de necessitat urgent però aquesta setmana és clau en la que hem de veure l’evolució. També s’està intentant treballar amb un pla B en el que s’està intentant habilitar una seixantena de llits en els hospitals de Tarragona per fer també que gent del Baix Penedès pugui anar allà en els casos que no fossin extrems ni d’UCI, sinó casos als que s’ha de fer un seguiment. La idea és mantenir el ritme que s’està portant ara, intentar que no creixi i evitar nous contagis. De moment el material és suficient a no ser que aquest cap de setmana veiem que l’evolució no és la que esperem i llavors hàgim de demanar-ne més i rebre totes les ajudes possibles de tothom.
CR: Municipis com El Vendrell han ofert allotjament a hotels a aquells sanitaris que hagin de confinar-se. Des de Calafell es prendrà una mesura similar?
RF: Nosaltres també hem ofert tot el que calgui a nivell d’Ajuntament i també fins i tot la possibilitat de parlar amb hotels però hores d’ara aquesta mesura no és necessària. Ens han dit que no és necessària de moment. De totes maneres nosaltres hem desinfectat els dos pavellons que tenim per si en el cas extrem, com passa en el cas a Madrid amb Ifema, els podríem habilitar ràpidament i els hem ofert també a Santa Tecla per poder portar malalts que siguin més sociosanitaris que no pas d’UCI; suposo que si calguessin llits d’UCI habilitarien plantes del mateix hospital. L’important és que estem treballant i preveient aquesta possible extensió negativa dels contagis i evidentment hem ofert la possibilitat de parlar amb els hotelers.
CR: Afirmàveu que havíeu conegut a través dels mitjans que un calafellenc es trobava ingressat a Santa Tecla. Ha millorat la comunicació Salut-Ajuntament en aquests dies?
RF: Els mitjans de comunicació us podeu posar en contacte amb Comunicació de Santa Tecla que són els qui donen dades i nombre de casos. Ho hem decidit també d’aquesta manera per no crear diverses versions o informacions que no estiguin del tot completes o fidedignes. Nosaltres ho preguntem una mica per sobre. Tampoc ens interessa saber les xifres exactes i reals, el que ens interessa és veure l’evolució i si realment hi ha prou material, llits i espais per poder atendre totes aquestes persones; no només les que estan ara sino també a totes les possibles que puguin venir en el futur. Ens posem a disposició de Santa Tecla i dels Serveis Territorials de Salut perquè tots els malalts siguin atesos.
CR: Una de les repercussions d’aquesta crisi sanitària és en l’àmbit econòmic amb els ERTO o empreses que no podran reprendre la seva activitat. Des de l’Ajuntament esteu preparant un pla o mesures de xoc per ajudar al comerç i empreses locals?
RF: Estem en contacte amb tots els portaveus dels grups municipals. Hem enviat unes línies de per on podrien anar aquests tipus d’ajuts i inversions que es poguessin fer per sortir d’aquesta crisi i dinamitzar el comerç i ajudar aquelles persones amb més necessitat. Estem elaborant aquest pla i estem rebent ja algunes propostes de grups municipals que les estudiarem totes una per una. Farem un pla en el que hi hagi el màxim de consens a nivell polític.
El problema que tenim ara és que no s’han definit o concretat del tot les mesures que es preveuen a nivell estatal i, per tant, estem treballant amb algunes coses una mica a cegues. Sí que sembla que es flexibilitzarà la regla de la despesa, amb el qual podrem aprofitar el romanent de tresoreria de l’any anterior que és de 8 milions d’euros. Sembla que es podrà afluixar el topall de crèdit amb el qual podrem estirar una mica més de l’endeutament la possibilitat per poder fer inversions i poder ajudar a les persones que hagin estat acomiadades per aquesta situació i que necessitin feina, i poder ajudar amb inversions i fer infraestructures noves, arreglar carrers i fer altres tipus d’actuacions necessàries i que algunes d’elles ja les teníem previstes. Estem preparant tots els mitjans informàtics per prendre decisions si convé des de casa.
CR: Aquest dimarts hem conegut el tercer decret de l’Ajuntament amb mesures extraordinàries.
RF: El segon decret era ja bastant definitiu, ampli, concret i extens. En aquest tercer hem ajustat al que fa referència al servei de jardineria per posar en menys risc als treballadors ja que la jardineria tampoc és imprescindible que hagin de fer segons quines feines. En funció de les dades que coneguem dilluns haurem de planificar noves mesures i prendre noves decisions com allargar el termini que vam posar fins el 5 d’Abril, si cal allargar-lo molt o poc. Segurament l’haurem d’allargar.
CR: Reiterem en el missatge: Quedem-nos a casa.
RF: Aquest és l’objectiu número 1. És el que estem fent, sense posar en risc o el mínim possible a cap treballador de l’Ajuntament que fa serveis mínims. I també a tots els veïns i veïnes, que es quedin a casa, no només per evitar ells el risc de contagi sino per evitar que ells mateixos puguin estendre aquest contagi a altres persones, familiars, amics.
Hem de quedar-nos a casa. Sé que és complicat lligar el confinament amb haver d’anar a treballar en molts casos però aquelles empreses que puguin assumir-ho i evitar que els seus treballadors tinguin risc de contagi i ho puguin assumir mentre arriben aquestes ajudes estatals, els hi recomano que també ho facin. Que ajudin a que aquest virus es controli i no s’estengui més perquè en cas que això passi podem anar a mesures més extremes, més pitjors i perjudicials per a tots.
Links:
Escolta l’entrevista amb Ramon Ferré, alcalde de Calafell