Radiografia de l’atenció primària de Calafell durant la crisi sanitària del Covid-19
L'ABS de Calafell analitza la incidència i les repercussions del Covid-19 en l'atenció primària del municipi
Amb l’objectiu de conèixer la incidència i les repercussions del Covid-19 en l’atenció primària del municipi, Calafell Ràdio-Calafell.tv ha entrevistat al doctor Edgar Zaballos, coordinador mèdic de l’ABS Calafell; Paula Fruitós, coordinadora d’Infermeria i Laura Valverde, coordinadora administrativa.
Calafell Ràdio: Quina radiografia podríem fer dels CAP de Calafell en aquesta situació de crisi sanitària?
ABS Calafell: Des que va començar hem tingut una feina molt diferent a la que fem habitualment, un canvi radical de la nostra estructura. Des de la setmana passada estem fent un contacte telefònic amb els pacients i també hem obert una línia de correu electrònic per evitar al màxim que els pacients hagin de venir al centre. Evidentment, alguns han de vindre perquè necessitem visitar-los però hem notat aquesta diferència. Continuem mantenint un servei d’urgències 24 hores igual que teníem. Ens hem distribuït amb un equip d’atenció respiratòria destinat exclusivament als pacients amb patologies respiratòries. També tenim un equip d’atenció domiciliària que és el que s’encarregarà cada dia d’anar a casa de la gent.
CR: Heu rebut moltes consultes de pacients sobre el Covid-19, sigui a nivell presencial o no presencial?
ABS Calafell: N’hem tingut per les dues vies, bé perquè des del 061 els hi han diagnosticat i necessiten un contacte telefònic i un seguiment per part nostra o perquè tenen símptomes.
CR: Els símptomes que descriuen les persones que us truquen són similars en tots els casos?
ABS Calafell: La simptomatologia és similar per tots els pacients. Pràcticament tots tenen tos, febre, alguns amb dificultat respiratòria. Hi ha altres símptomes que ens poden orientar a altres patologies com pot ser mal de gola, diarrees. En aquests casos els hem de veure individualment perquè pot ser una infecció per un altre virus que no té perquè ser el del Covid-19, que també coexisteixen al mateix temps.
CR: Al mínim símptoma, molta gent pensa que està afectada pel Covid-19?
ABS Calafell: La gent està espantada i de seguida que tenen un símptoma es posen en contacte amb nosaltres pensant que tenen el Coronavirus. Hi ha una casuística molt alta de Coronavirus però no tot ho és. Continuem tenint refredats, grips i altres patologies respiratòries pròpies de l’època en la que estem i que les tindríem igualment si no hi hagués el Coronavirus.
CR: Des dels CAP es fa alguna prova de detecció del Covid-19?
ABS Calafell: Nosaltres no fem les proves de detecció. Es centralitzen a través del 061 i el servei d’epidemiologia. A nivell d’atenció primària nosaltres no disposem del reactiu per fer aquestes proves. Hi ha alguns laboratoris a nivell de la regió que sí que estan començant a realitzar-les.
CR: Disposeu de material sanitari suficient en aquests moments?
ABS Calafell: Anem una mica justos però encara en tenim i ens en van enviant.
CR: El que més manca són mascaretes?
ABS Calafell: Sobretot l’equip de protecció que és quan estem en contacte amb una persona que té Coronavirus. És tot l’EPI: la mascareta FPP2 i la bata impermeable. Això és el que anem més justos però anem tenint. Ho demanem i arriba a comptagotes. Ara estem a l’espera d’una comanda més gran, que està prevista que ens arribi aquesta setmana. Cal ressenyar que aquí al CAP ho estem utilitzant d’una manera molt puntual i quan és necessari. Estem allargant el material tot el que podem.
CR: Heu rebut alguna donació de material?
ABS Calafell: La farmàcia Medrano ens ha donat uns mil guants. I una empresa que fa plàstics ens ha fet unes màscares protectores que ens servirien en cas que no tinguéssim FPP2.
CR: Quins protocols sanitaris segueix el personal sanitari dels CAP?
ABS Calafell: Els que ens vénen marcats des del Departament de Salut. Cada centre fa una petita adaptació a la seva organització. També tenim una unitat interna de salut laboral que gestiona tots els casos de possibles contactes, simptomàtics o asimptomàtics i els valora individualment per si han d’anar a casa, mantenir-se aïllats o poden seguir treballant.
CR: Les atencions que esteu fent son principalment a la gent gran, un dels grups de major risc?
ABS Calafell: Fem una recepta proactiva de tota la població de més risc. Tenim els llistats dels pacients amb patologies cròniques complexes, els que segueixen part de programes d’atenció domiciliària habitualment. A tots ells els hi hem avisat que és millor que es quedin a casa i que davant de qualsevol simptomatologia es posin ràpidament en contacte amb nosaltres. La gent gran encara els hi costen les vies telemàtiques o no tenen correu electrònic, ho fem per telèfon.
CR: Heu rebut moltes consultes sobre les receptes electròniques?
ABS Calafell: Sí. La recepta electrònica continua estant vigent. Tenim moltes consultes de gent que ha de renovar els seus tractaments. Actualment un pacient pot anar directament a la farmàcia amb una recepta electrònica antiga i, amb la targeta sanitària, li donen la prescripció que nosaltres li haguem donat des d’aquí, sense la necessitat de tenir el paper. És una de les novetats que només farem servir excepcionalment durant aquesta situació.
CR: Quants professionals esteu treballant durant aquests dies?
ABS Calafell: Estem fent rotacions a tots els nivells, tant d’admissions com d’infermeria com de medicina. Aproximadament tenim, depèn del dia, un 60-70% de la plantilla. Fem torns de dotze hores sempre que es puguin i d’aquesta manera protegim també al personal sanitari perquè quan es posin malalts -perquè és fàcil que això passi-, puguem tenir un recanvi. Si nosaltres estem sans i podrem allargar la corba de la incidència d’aquesta malaltia, millor.
CR: Com veieu les mesures de prevenció que pren la població? La gent fa cas de les recomanacions? Quines sensacions teniu?
ABS Calafell: Tot i que la majoria fa cas, n’hi ha que encara no son conscients de la gravetat de la situació. Continuen sortint per coses innecessàries, van a comprar cada dia quan no ho haurien de fer. Haurien de fer un confinament total. Seria molt més efectiu per controlar la malaltia.
CR: Pel què fa a les mesures d’higiene, rentar-se bé les mans és clau.
ABS Calafell: L’aigua i sabó és el que està demostrat que és el més eficaç. Ens hem de rentar bé les mans sobretot després d’anar a comprar o si agafem qualsevol cosa. Els guants estan molt bé, però si després ho toquem tot amb els guants no té cap sentit. Pel què fa la neteja de les superfícies, es pot desinfectar tot amb lleixiu.
CR: Aconselleu també aplicar-nos solució hidroalcohòlica?
ABS Calafell: El més recomanable és l’aigua i sabó. Els desinfectants d’aquest tipus tenen sentit en llocs com aquí al CAP però a casa no.
CR: Quina és la consulta més freqüent que fan els usuaris en relació al coronavirus?
ABS Calafell: El que més pregunten és per què tenen tos i/o tenen febre. Alguns també pregunten per què tenen sensació de falta d’aire.
CR: Esteu en contacte amb el Departament de Salut o us coordineu entre els CAP per actualitzar dades o protocols?
ABS Calafell: Sí. Els protocols els anem actualitzant segons els anem rebent des del Departament i des de la pròpia empresa. Sobre les dades, tenim llistats tres cops al dia sobre nous casos de contagi. Això ens permet fer un seguiment telefònic amb els malalts i conèixer les necessitats i la seva evolució.
CR: Com ha canviat la proporció de l’atenció entre els casos de coronavirus i altres que no tenen res a veure?
ABS Calafell: No les tenim quantificades però físicament aquí ens ve poca gent en aquests moments. Podríem dir que dels que vénen, el 50% seria per patologies respiratòries sigui coronavirus o no i el 50 per cent restant vénen per altres tipus de consultes.
CR: Finalment, on realitzeu aquesta atenció?
ABS Calafell: Tenim el CAP de Calafell obert les 24 hores. En el de Segur de Calafell hem fet una restricció horària i des d’aquest dilluns es fa de les 9 a les 13 hores. Hi ha un metge i una infermera. Fora d’aquest horari no es fa assistència i ho centralitzem tot al CAP de Calafell.
Links:
Podeu escoltar aquesta entrevista als Infomatius de Calafell Ràdio el dimarts 24 i dimecres 25 (8 hores, 13.30 i 19.30 hores)