Entrevista a Ramon Ferré: Seguiment Covid-19 a Calafell
L'alcalde repassa les mesures que s'estan adoptant al municipi degut a la crisi del Coronavirus
A manca de pocs dies perquè es compleixi la tercera setmana des que es va declarar l’estat d’alarma, repassem amb l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, les principals repercussions del Covid-19 al municipi.
Calafell Ràdio: Com ha rebut les noves mesures del govern espanyol sobre el confinament total en què només treballen els serveis essencials que s’han decretat?
Ramon Ferré: Nosaltres ens havíem avançat ja a això i les havíem practicat des de l’Ajuntament, tot i que no podíem obligar a les empreses que fessin el mateix. Tenim totes les oficines tancades amb alguns treballadors fent feines des de casa i altres que ho han de fer de forma presencial com la Policia Local o una part dels serveis socials, que fan serveis mínims per atendre les urgències. Nosaltres sí que veníem demanant que es fes perquè l’única manera de combatre aquest virus és fent un confinament total i les estadístiques ho estan demostrant. Sembla que el nombre de contagis s’està començant a estabilitzar i a doblegar aquesta corba que tots volíem que comencés a baixar.
CR: Les mesures sobre qui pot o no pot anar a treballar han creat confusió entre la població. La Policia Local té tota la informació necessària per aplicar-les?
RF: Sí. Hem posat més de 150 denúncies des que va començar el període de l’estat d’alarma. Estem fent el dispositiu i hem reforçat sobretot aquells llocs on poden haver-hi accessos secundaris, per veïns que vénen de segones residències. També em consta que hi ha molta gent que va venir en el seu moment al nostre municipi a passar el cap de setmana des que va començar l’estat d’alarma i encara hi són; els hi agraeixo que hagin fet aquest confinament des d’aquell moment i no hagin tornat cap al seu lloc d’origen. Durant tot aquest període a veure si podem continuar controlant, sobretot ara que ve Setmana Santa, que aquests desplaçaments no es produeixin i que continuem amb aquest confinament que al final és el que ens portarà a l’èxit.
CR: Pensen intensificar aquests controls o mantindran la línia que porten?
RF: S’està preparant un dispositiu per aquest cap de setmana i Setmana Santa perquè no es circuli en aquests camins secundaris i accessos que ens és més difícil de controlar -que són carrers normalment de la trama urbana o camins rurals que estan vinculats a la trama urbana i en els quals hi poden accedir cotxes-. Posarem uns obstacles de formigó perquè no es produeixin les arribades de segones residències que després tornen a Barcelona.
CR: Un veí de Calafell ha estat detingut per saltar-se reiteradament l’obligat confinament
RF: És una persona que estava en l’immoble que vam desallotjar d’okupes, a mossèn Jaume Tobella núm.40. i que ha ocupat un altre dels pisos que hi havien. És una persona conflictiva i per això hem fet aquesta actuació. Ara el tenen a disposició judicial per prendre les mesures oportunes. És una de les persones que es va detenir en el seu moment pel tema dels robatoris que hi va haver.
CR: Un dels punts d’atenció a la ciutadania és a la Policia Local. Com està funcionant?
RF: Molt bé, molt contents. S’està utilitzant força. A més, la Policia Local també està recollint material com mascaretes i altres elements que ens poden ajudar en el tema sanitari. (D’altra banda) També un lloc que havíem obert no fa més d’un any, ho estem fent a través de l’empresa municipal CEMSSA i tota la gent que tenim en aquest dispositiu està fent un bon servei i una bona actuació.
I un altre lloc que tenim obert és el de Serveis Socials. Aquí sí que estem preparant un reforç; tenim més demanda de la que teníem fins ara i estem notant que hi ha un increment important de nous usuaris que no teníem vinculats al departament de Benestar Social i que no teníem detectats: alguns que estan apareixent i altres que ho fan arran de tota la situació que s’ha generat. És una manera de demostrar que Calafell el que vol és atendre bé als seus ciutadans, mirar que tots poguem passar el millor possible aquest període de confinament.
CR: Quan parla de reforç és refereix a posar-hi més voluntaris?
RF: No. Són treballadors que tenim en torns de tres persones que van físicament al departament. Ho feien per complir distàncies i altres mesures de seguretat. Ens estem plantejant de posar-ne sis, dos per cada planta que té l’edifici per poder continuar amb aquesta atenció i donar millor atenció a aquestes persones que ho necessiten.
CR: Parla d’augment de l’atenció als serveis socials. De quin tipus d’atenció?
RF: No tenim dades perquè no les hem preguntat però sí que hi ha un increment important de gent que ens està trucant, que no eren usuaris habituals de serveis socials. Segurament alguns d’ells deurien tenir algun modus vivendi d’economia submergida o algun tipus d’ingrés que no fos una nòmina normal i corrent. D’aquesta manera, al tallar-se en sec tota aquesta mobilitat suposo que deuen haver vist afectada la seva economia i això ha fet que necessitin ajuda, menjar, segurament, més atenció.
CR: En relació al material de protecció, com es troba ara mateix l’estoc de mascaretes, guants i altres?
RF: Estem tenint donacions de material d’empreses i particulars i que estem intentant repartir el millor possible. Aquest dimarts ens ha arribat una empresa que ha donat 500 mascaretes que repartirem al Centre de Dia de la Sínia per totes les persones que hi van i els treballadors d’allà. També estem repartint al mercat municipal, residències d’avis i treballadors municipals. A mida que ens va arribant, anem repartint fent aquest servei des de la Policia Local, que està recollint les mascaretes a domicili i després podent-les repartir on es creu oportú.
CR: Les residències del municipi, que són de titularitat privada, en quin estat es troben?
RF: Dilluns vaig tenir contacte amb una, aquest dimarts ho farem amb una altra. No hi ha cap contagiat amb la que vam mantenir el contacte dilluns. Si hi hagués algun cas l’Ajuntament miraria d’actuar de manera ràpida perquè no s’expandeixi el contagi. Hi estarem al damunt.
Dilluns vaig parlar també amb Santa Tecla, amb el doctor Adserà, que ens va tranquil·litzar perquè després d’una setmana encara té a disposició 60 llits en un hospital de Tarragona que no s’han usat. Això demostra que els nivells de necessitat que hi ha a la comarca encara no estan en la situació més crítica i que, en cas que existís, amb aquests 60 llits es pot dir que cobriríem la necessitat d’un nou hospital, com el del Vendrell. És una bona dada que demostra que la comarca s’està estabilitzant el nivell de contagis i que en principi no patim per espai.
Sí que és més crítica la situació de les UCI però sí que és cert que s’estan centralitzant algunes d’aquestes atencions en determinats hospitals de diversos indrets de Catalunya i que, en cas que fos necessari, es podrien reubicar o es podria replantejar. Però la resta d’espai necessari de moment s’està cobrint bé i encara tenim marge per cobrir-ho aquests dies. Això fa que centrem més els esforços amb les residències d’avis per conèixer de primera mà quina és la situació. Des de fa pocs dies la Policlínica la duu a terme Santa Tecla, de forma coordinada. Continuarem en contacte amb ells oferint-los el nostre suport i ajuda.
CR: Com estan funcionant els CAP del municipi? Les dades d’aquests dimarts indiquen que hi ha 18 casos positius de Covid-19 a Calafell
RF: Són casos que estan detectats, alguns d’ells estan confinats a casa, d’altres necessiten d’atenció mèdica i els han dut a l’hospital del Vendrell i un altre cas a Joan XXIII. Esperem que no sigui necessari haver de buscar solucions d’emergència i que hi hagi espai suficient per poder atendre’ls a tots. Des del CAP s’està fent una bona feina de derivació i de resposta cap aquests usuaris que sembla que van arribant i van augmentant. Tampoc estem en xifres alarmants com altres municipis de Catalunya.
CR: Tenen previst prendre més mesures econòmiques des de l’Ajuntament vist com evoluciona la situació?
RF: S’està treballant amb un pla conjuntament amb tots els grups municipals per ajudar aquestes persones i empreses que hagin patit els efectes d’aquesta crisi. No tant a la persones que hagin patit contagis perquè estem parlant d’una xifra molt escassa tot i que hi ha algun cas és possible que estigui en situació crítica. Estem preparant un pla econòmic important per poder atendre les famílies que han quedat en una situació pitjor de la que estaven fins ara i amb aquesta situació de crisi, d’haver de tancar.
Evidentment, hi haurà més propostes econòmiques. Les que hem posat en marxa són les que hem anunciat durant aquests dies i que consisteixen en ajornar una part dels impostos i suspendre totes aquelles taxes i preus públics que estaven prestant un servei i que durant aquests dies no es pot prestar; per tant, fem que els usuaris no hagin de pagar-lo.
Estem pendents d’elaborar aquest pla també en funció del que resolgui l’Estat per veure com es flexibilitza la regla de la despesa i s’autoritza als ajuntaments a poder endeutar-se per damunt del límit del 75%. Això ens afavoriria moltíssim perquè podríem utilitzar els 8 milions d’euros que tenim de romanent de l’any anterior i ens permetria fer polítiques importants d’ajuda i dinamització comercial i a l’hora de fer inversions importants per l’atractiu comercial i turístic del municipi.
CR: Pot concretar alguna de les mesures d’aquest pla?
RF: He concretat el finançament. Bàsicament estem a expenses del que ens autoritzi l’Estat. El pla tindrà tres línies d’actuació: subvencions i ajudes a tots aquells negocis, establiments i autònoms i persones afectades per aquesta situació de crisi. En segon lloc, una important dinamització comercial a través de campanyes, enfocada també a aquells negocis que han vist com s’han reduït de les reserves i usuaris per aquest estiu. La tercera línia seran les inversions: aprofitarem per fer inversions, avançar diners que segurament encara no podíem haver posat en pràctica.
CR: Hi ha algun ple a la vista de forma telemàtica?
RF: Volíem fer-ne un aquesta setmana per aprovar que es poguessin fer plens de forma virtual. Estem fent proves amb tots els regidors per poder-se connectar amb aquestes videotrucades. Seria un ple de prova per poder fer el ple ordinari el dia que toqui. Volem garantir la normalitat de l’Ajuntament tot i que estem en una situació que es fa molt difícil perquè estan treballant potser un 3 o un 5% dels treballadors de la casa de manera efectiva i per tant és complicat fer funcionar un ajuntament des de casa. El contingut dels plens no serà l’habitual però si hi hagués alguna cosa com aquest pla d’ajudes o algun acord que es pogués avançar en aquests dies de confinament, evidentment estaria bé que poguéssim fer un ple i les comissions informatives habituals.
CR: En condicions normals, els plens arribarien a la població per Calafell Ràdio i per streaming des de calafell.tv. En aquest cas, què passarà?
RF: Estem fent un sistema que no podrà ser en directe; serà un fals directe en el qual un cop s’acabi aquest ple virtual es penjarà automàticament al canal de Youtube de l’Ajuntament. S’ha buscat un sistema que garanteixi que també es pugui seguir i veure.
CR: Quin missatge envia a la població, veient que aquesta situació s’allarga i sembla que hi ha millores arran d’aquesta situació de confinament
RF: Hem de veure l’evolució i quina mesura es pren una vegada caigui aquesta corba que tots estem intentant doblegar. De manera progressiva crec que serà la tornada a la normalitat i haurem de veure les mesures que es prenguin durant aquest període de retorn. I veure les possibilitats d’ajudes que ens ofereix la normativa que es tregui. Hem de continuar fent aquest confinament encara de manera més extrema ara que estem tenint en aquests darrers dies bones dades en què sembla que s’està frenant l’expansió d’aquest virus.
Links:
Escolta l’entrevista amb l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré