Consells de Participació: ‘Revolucionar’ la presa de decisions
Aquest dijous 7 de febrer es constitueix el primer dels Consells de Participació Ciutadana, que es distribuiran per nuclis del municipi i temàtiques i estaran englobats en el Consell Ciutadà. Amb una vintena de membres cadascun -amb entitats, ciutadans i polítics- tenen com objectiu fer una diagnosi del pla de mandat i discutir sobre els seus àmbits actuació.
El Consell de Seguretat és el primer que es posa en funcionament aquest dijous i està conformat per les forces de seguretat que pertanyen a la Junta de Seguretat, on els veïns podran proposar solucions de millora en aquesta matèria.
Hi haurà també tres Consells de Barri. El de Calafell (Poble, Platja i Urbanitzacions entre el poble i la platja), el de Segur i el d’Urbanitzacions. D’altra banda, s’hi sumaran el d’acció social, l’esportiu i el cultural, amb diverses entitats representades. Aquests òrgans estaran sota el paraigua del Consell Ciutadà, on es discutiran i es validaran els punts que es discuteixin en els respectius consells.
En una entrevista aquest dimecres al Calafell Matí de Calafell Ràdio, l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que aquests consells “valoraran el pla de mandat que hi hagi en el govern de torn; si creuen que alguna cosa pot variar o hi hagi una prioritat diferent serà el lloc on es discutiran”, posant com exemple inversions, urbanisme, mobilitat, infraestructures, equipaments, serveis o ordenances.
Cada tres o sis mesos
Una vegada constituïts, la següent passa serà la de fixar les dates on es comencin a debatre els respectius temes. La idea amb la que es treballa des de l’Ajuntament és que els de Barri es puguin reunir de forma ordinària “cada tres mesos” i els socials i el Ciutadà “cada sis mesos”. Les sessions constitutives, que es faran a les Dependències Municipals de Calafell Platja, es podran veure per l’Streaming de Calafell Televisió els dilluns i els dijous a les 7 de la tarda.
L’alcalde ha remarcat que el procés de selecció ha durat “un any” i que les entitats participants s’han hagut inscriure en el Registre Municipal, demanant per escrit la seva presència. A més, es farà un sorteig entre la gent que s’hagi inscrit a títol individual al Registre ciutadà. Aproximadament, cada un dels consells tindrà una vintena de representants.
Ramon Ferré creu que a través aquests consells es “revolucionarà la manera de prendre decisions al municipi; involucra la ciutadania, entitats i particulars de forma més col·lectiva i democràtica. Els polítics passem a un segon pla”, ha argumentat. Els consells seguiran les passes del Consell Escolar, l’únic consell que funciona a dia d’avui de forma regular.
Podeu consultar les dates de constitució dels respectius consells en aquest enllaç.
Streaming de l’entrevista emesa aquest dimecres al ‘Calafell Matí’