La ciutadania de Calafell decidirà una part de les inversions del 2018
En aquest procés hi podrà fer una proposta qualsevol persona, empadronada o no, al municipi
L’Ajuntament de Calafell ha celebrat aquest dimarts el procés de pressupostos participatius pel qual la ciutadania decidirà una part de les inversions de 2018. Concretament serà un 1% del pressupost i això significarà que els ciutadans podran decidir a què es destinen 400.000 euros durant l’any 2018. Els ciutadans es van reunir a la sala de plens de les dependències de la platja per escoltar les explicacions de l’alcalde Ramon Ferré que després va respondre totes les preguntes que li van fer.
En aquest procés hi podrà fer una proposta qualsevol persona, empadronada o no, al municipi. La forma de presentar una proposta és anar qualsevol dels tres serveis d’atenció al ciutadà i dipositar-hi una butlleta amb les dades personals i la proposta que vol fer per a millorar el municipi.
Aquestes inversions hauran de tenir un valor no superior a 200.000 euros, ja que així es podran fer, com a mínim, dues millores. El procés per rebre aquestes propostes comença dilluns 18 de setembre i s’allarga durant dues setmanes, fins al 30 de setembre. A partir d’aquí hi haurà 15 dies més perquè els tècnics municipals valorin les propostes i del 16 al 29 d’octubre s’obrirà el període de votació. Podran votar totes les persones empadronades al municipi de més de 16 anys. Els projectes guanyadors s’inclouran al pressupost del 2018.
Entre els assistents els dubtes eren al voltant de com seria la votació i de la curta durada de tot el procés. Amb tot, Ramon Ferré va explicar que ja s’està treballant perquè l’any vinent hi hagi una plataforma digital per a portar a terme aquests tipus de processos participatius.
Tota la informació i les butlletes es poden trobar a calafell.cat/calafelldecideix
És el primer cop que a Calafell es tira endavant un procés d’aquestes característiques, que era un compromís de l’actual govern. El procés s’ha obert amb la sessió informativa d’aquest 12 de setembre i a partir d’aquí, del 18 al 30 de setembre els veïns podran presentar les seves propostes. Del 2 al 15 d’octubre es farà la valoració de les propostes per part dels tècnics municipals. Del 16 al 29 d’octubre hi haurà la votació. Els ciutadans podran decidir sobre un 1% dels ingressos ordinaris de l’Ajuntament, que representa 400.000 euros. No es valoraran propostes que costin més de 200.000 euros.
Les propostes les pot fer qualsevol persona, empadronada o no, que sigui major de 16 anys —només una proposta per persona—, però en la fase de votació hi podran prendre part només les persones empadronades al municipi, majors de 16 anys. Es poden presentar propostes relacionades amb l’espai públic o la millora d’equipaments, de competència municipal, que compleixin la normativa vigent, que siguin d’interès general i viables tècnicament. Tant la presentació de propostes com la votació es faran presencialment a les oficines del Servei d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament (horaris).