El Banc d’Aliments atén 400 famílies i 1.200 persones
El Consell Municipal d’Acció Social s’ha constituït en un dijous marcat per la Vaga General. Grups com Esquerra o la CUP han criticat el govern per no posposar-lo. Durant la sessió s’han donat algunes dades en relació als serveis socials del municipi, com és el cas del Banc d’Aliments o la població d’origen estranger
Unes 400 famílies i 1.200 persones del municipi són usuàries en l’actualitat del Banc d’Aliments, segons ha ressaltat Francesc Sánchez, coordinador dels serveis socials de l’Ajuntament. Una xifra que s’ha anat “moderant” perquè “hi ha famílies que ha anat aconseguint ingressos que els permeten cobrir les necessitats bàsiques”. Sánchez també ha destacat que, a març de 2018, un 18% de la població empadronada al municipi era d’origen estranger.
En aquest sentit, Abdelaziz, des de l’Associació Sadaka, de Segur de Calafell, afirmava que “no li quadraven” les dades exposades pel coordinador, qüestionant la població estangera així com les ràtios d’assistència social destinades a l’assitència a les persones usuàries del Banc d’Aliments: “si no tinc malentès, tenim una assistenta social per cada 100 famílies”. El mateix portaveu, a més, s’ha queixat del tracte que algunes treballadores socials dispensen als usuaris: “se suposa que quan vas a veure-la (a la treballadora social) t’ha d’animar i ajudar-te. Hi ha gent que deixa d’anar-hi”, ha argumentat.
Sánchez li ha respòs que les treballadores socials han d’atendre un volum més extens de famílies i més enllà del Banc d’Aliments, un fet que “fa encara que la proporció per habitant sigui menor de 1/100 habitants”. El coordinador de serveis socials ha reconegut l’existència d’”algunes queixes de gent sobre l’assistència” però “també és cert que molta gent sí que ho està”.
Animals, natura, temps i habitatge
Durant la sessió de constitució hi ha hagut temps per als discursos per part d’entitats animalistes, com Adipac, representada per Albert Sabater -en anteriors consells de barri ho feia com a representant de la CUP-, d’Encoan, amb Maria Victòria Blanco, i de Gossos en Acció. La seva responsable, Marina Ordoño, ha recalcat que la seva entitat no és “animalista”, reivindicant el treball enfocat “als propietaris”.
Montse Guillén, des d’Amics de la Natura, ha reivindicat l’”ecosistema” i ha demanat que els Consells “no es converteixin en un piloteig polític i que es conservi la frescor a l’hora de plantejar els temes”. Des d’Ahesat, entitat que engloba serveis com el Banc del temps, ha explicat per mitjà de la seva portaveu, Carme Millán, que estan creant “una espècie de Bla Bla Car perquè hi ha gent que està aïllada que no té mitjans per anar a un metge”.
Des de la PAH Baix Penedès, Susana García ha ressaltat que “estem en una comarca amb una problemàtica molt gran que no ha baixat des de fa 8 anys”. A més, també ha participat al Consell l’entitat 500×20 Costa Daurada amb Magdalena Miguel, l’associació de fibromiàlgia Splaf, representada per Maria Rosa Carbonell i també Marco Antonio González des de l’escola.
Les cites de Ciutadans i l’emoció de Rubio
Ana Sampedro, representant a Ciutadans -es va estrenar el passat dilluns al d’Urbanitzacions- ha donat “la benvinguda a la política municipal activa” a les entitats representades. Sampedro ha utilitzat dues cites, una d’Eduardo Galeano i una altra de la Mare Teresa durant el seu discurs. Des del PP i la UAM han tornat a repetir que “no venien a fer un míting polític”. Helena Rubio, regidora de Qualitat de vida (PSC), se sentia “emocionada en un dia especial”, ja que “vosaltres sou els responsables de donar passos endavant”, tot dirigint-se a les entitats.
“Per respecte als qui han fet l’esforç de venir”
ERC -amb Joan Soler- i la CUP -amb Kilian Fuertes-, dempeus, abans de començar la sessió, han manifestat la seva oposició a que se celebrés el Consell en el dia de la Vaga General. “Éreu coneixedors del preavís de vaga i constituir-lo a la mateixa hora que hi ha manifestacions arreu del Principat no és el més idoni, hi assistim per respecte a les entitats”, han dit des de la CUP.
L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que ahir es va decidir que l’Ajuntament faria serveis mínims. “Per respecte amb els qui han fet l’esforç de venir he decidit no posposar-lo i tenint en compte que (els consells) no són un “aspecte laboral”, sinó que estan “enfocats a la ciutadania”, ha conclòs.
Links:
Escolta la crònica del Consell al “Calafell Matí”: https://bit.ly/2GGTGeN
Mira el vídeo: